Declaraţia statistică INTRASTAT

Declaraţia statistică INTRASTAT

Despre Declaraţia INTRASTAT

    INTRASTAT este sistemul statistic de comerţ cu bunuri între statele membre ale Uniunii Europene.
    Din 01.01.2007, momentul aderării României la Uniunea Europeană, comerţul internaţional al societăţilor comerciale româneşti, cu alte companii din ţările membre ale U.E, nu necesită formalităţi vamale, ca urmare a eliminării vămuirii şi respectiv a declaraţiilor vamale de import şi export.
De aceea, raportarea expedierilor (exportului=livrărilor) şi a introducerilor (importului=achiziţiilor) României cu statele membre ale U.E. se realizează prin întocmirea obligatorie de către fiecare agent economic a câte unei Declaraţii statistice INTRASTAT, care reprezintă astfel baza realizării statisticilor de comerţ cu celelalte state membre ale U.E.

Cadrul legal

    În România, organizarea şi funcţionarea sistemului statistic de comert internaţional cu bunuri sunt reglementate prin:
  • Legea 422/22.11.2006 privind obligaţia operatorilor economici de raportare lunară a datelor privind comerţul intracomunitar, publicată în Monitorul Oficial numărul 967 din data de 4 decembrie 2006;
  • Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, privind stabilirea pragurilor valorice pentru colectarea informaţiilor statistice privind comerţul intracomunitar de bunuri în anul 2007;
  • Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, privind Normele de completare a declaraţiei statistice Intrastat;
  • Anexa la Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică privind normele de completare a declaraţiei;
        Legislaţia europeană în materie include:
    - Regulamentul C.E. 638/2004;
    - Regulamentul C.E. 1982/2004.

    Firmele care trebuie să declare fluxul de bunuri

        Un operator economic, este considerat furnizor obligatoriu de informaţii statistice Intrastat, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
  • Să fie înregistrat ca plătitor de taxă pe valoarea adăugată (TVA);
  • Să realizeze operaţiuni de comerţ intracomunitar (cu alte state membre din U.E.) cu bunuri;
  • Să depăşească un anumit prag statistic de raportare pentru fluxul INTRODUCERI, adică valoarea anuală pentru importurile intracomunitare de bunuri să fie mai mare de: 300.000 lei (RON);
  • Să depăşească un anumit prag statistic de raportare pentru fluxul EXPEDIERI, adică valoarea anuală pentru exporturile intracomunitare de bunuri să fie mai mare de: 900.000 lei (RON);
        Agenţii economici care în anul precedent au depăşit limitele valorice stabilite pentru anul în curs vor transmite declaraţia Intrastat pentru toate lunile anului, iar agenţii economici care depăşesc pragurile valorice în cursul anului curent transmit declaraţia începând cu luna următoare în care au depăşite pragurile valorice.

    Date de raportat şi termenul de depunere

        În conformitate cu Regulamentele nr. 638/2004 şi 1982/2004 ale Consiliului Europei, societăţile comerciale care efectuează comerţ intracomunitar cu bunuri trebuie să depună prin sistemul statistic intracomunitar - INTRASTAT - o declaraţie pentru fiecare lună.
        Această declaraţie se prezintă ca o declaraţie vamală având însă mai puţine date decât actuala declaraţie vamală în detaliu.
        Declaraţia statistică Intrastat conţine informaţii despre perioada de referinţă, date de identificare ale agentului economic şi ale părţii terţe declarante - unde e cazul, codul bunurilor din NC8 (încadrarea tarifară a mărfurilor conform Nomenclatorului Combinat), ţara de destinaţie/expediţie şi de origine a bunurilor, valoarea facturată, valoarea statistică, greutatea netă a mărfurilor, cantitatea în unităţi de măsură suplimentare, natura tranzacţiei, condiţii de livrare, modul de transport la frontieră, etc.
        Institutul Naţional de Statistică a stabilit un nivel al pragurilor statistice Intrastat de 300.000 lei anual, pentru introduceri intracomunitare de bunuri, şi de 900.000 lei anual pentru expedieri intracomunitare de bunuri.
        Declaraţia statistică Intrastat trebuie transmisă de operatorii economici înregistraţi în România în scopuri de T.V.A. care realizează comerţ cu bunuri cu alte state membre ale U.E., şi care depăşesc anual pragurile valorice Intrastat sus-menţionate, în anul precedent sau în anul curent - în acest caz, începând cu luna următoare depăşirii, separat pentru fluxul de introduceri şi separat pentru fluxul de expedieri de bunuri.
        Agenţii economici care în anul precedent au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale U.E., şi a căror valoare anuală, separat pentru achiziţii (importuri), respectiv livrări (exporturi), depăşeşte valoarea limitelor stabilite pentru anul curent au obligaţia de a completa şi transmite la INS declaraţii Intrastat începând cu luna ianuarie a anului curent (termen de depunere 15 februarie a.c.).
        Agenţii economici care nu au depăşit aceste limite în anul precedent, dacă le depăşesc în cursul anului curent (prin valoarea cumulată de la începutul anului), devin şi ei obligaţi să furnizeze aceste date statistice la INS, şi trebuie să completeze şi să transmită declaraţii statistice începând din luna următoare celei în care valoarea cumulată de la începutul anului a depăşit pragurile stabilite. Aceşti agenţi economici au obligaţia de a raporta datele statistice lunar, până la sfârşitul anului următor după anul în care pragul de excludere a fost depăşit.
        După un an în care agentul economic nu a depăşit pragurile minime, obligaţia de a raporta date pentru sistemul statistic încetează, şi, începând cu luna ianuarie a anului următor, agentul economic nu mai are obligaţia să transmită declaraţia Intrastat.
        În cazul în care în luna de referinţă există tranzacţii comerciale cu bunuri încadrate la acelaşi cod NC, cu aceeaşi ţară parteneră, acelaşi tip de tranzacţie (conform naturii tranzacţiei), aceiaşi termeni de livrare şi acelaşi mod de transport, se recomandă ca aceste tranzacţii să fie cumulate şi declarate într-o singură linie pe declaraţia statistică.
        Declaraţiile statistice Intrastat completate se transmit lunar la Institutul Naţional de Statistică numai în format electronic, declaraţiile pe hârtie nefiind acceptate.
        Termenul de depunere a declaraţiei este data de 15 a lunii următoare celei pentru care se depune declaraţia. Netransmiterea declaraţiei la INS în intervalul prevăzut, de cel mult 15 zile calendaristice de la expirarea lunii de referinţă, se sancţionează cu amendă cuprinsă între 7.500 lei şi 15.000 lei.

    Contravenţii şi amenzi

        Conform Legii nr.422/2006, următoarele fapte săvârşite de către agenţii economici furnizori de informaţii statistice Intrastat, constituie contravenţii:
  • Refuzul transmiterii datelor statistice solicitate;
  • Întârzieri în transmiterea datelor;
  • Comunicarea de date incorecte şi incomplete;
  • Refuzul de a prezenta persoanelor autorizate de către conducerea INS documentele şi evidenţele necesare verificării datelor statistice;
  • Neaplicarea măsurilor dispuse de INS prin atenţionări sau procese-verbale de constatare a contravenţiei.
        Conform Art. 10 din Legea nr. 422/2006, contravenţiile prevăzute mai sus se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei.

    Preluarea obligaţiilor referitoare la sistemul Intrastat


    © MMV. Site actualizat Martie 2008.